Това каза в предаването икономистът Георги Ангелов. Това, че някой е

...
Това каза в предаването икономистът Георги Ангелов. Това, че някой е
Коментари Харесай

Ангелов: Руската пропагандата направи българските зърнопроизводители спекуланти, украинското зърно не е ви...

Това сподели в предаването икономистът Георги Ангелов.

 

" Това, че някой е повярвал на съветската пропагандата и е държал в склада зърно, вместо да го продаде, той просто се е опитал да бъде търгаш, само че при спекулантите знаем, че може да загубиш, можеш и да спечелиш, там нямаме гаранции. По-добре да си продадеш зърното в точния момент и да си реализираш сигурни пари, в сравнение с да очакваш Европа да почине от апетит, с цел да реализираш 10 пъти по-големи облаги " добави той. 

" Релано цените на тържищата на зърното не престават да падат и ще не престават да падат, тъй като идва нова годишна продукция. Винаги, когато има нова годишна продукция още повече падат цените, изключително, когато складовете са цялостни и би трябвало да се освободят, с цел да може да се зареди новото зърно. Това, което ще се случи оттук насетне е, че ще забраним вноса на украинско зърно и цените още повече ще паднат, нищо друго няма да стане. За мен това е просто една агитация, която е  изкуствено инспирирана, само че дано забранят вноса от Украйна, с цел да видят, че нищо няма да стане и това е една огромна нелепост ", акцентира икономистът. 

 

" България създава сред 6 - 7 млн. тона пшеница всяка година, до момента в който вноса от Украйна е някъде 30 - 40 хиляди тона, което е нещо по-малко от половината %, може да е половината на половината %, което не може да окаже въздействие на пазара. По скоро това е наивно пояснение на това, което се случва в света, а това което се случва е, че изкуствено високите цени от предходната година на зърно, нефт, на енергийни артикули стартира да се възстановява, т.е. стартират да се връщат някакви естествени равнища ". 

" Тези свръхпечалби, които се правеха предходната година, към този момент ги няма. Това е което се случва и то освен в България, а в целия свят. Световната цена на зърното е на половина на това, което беше предходната пролет, когато стартира войната в Украйна. Еднократните спекулативни цени от предходната година изчезнаха, няма ги. И това няма нищо общо с това зърно, което в действителност съвсем никакво зърно не влиза от Украйна в България, тъй че явно не е това повода. Просто изчезна този умозрителен детайл на международния пазар на храните ", сподели Георги Ангелов.

 

" В България има прекалено много доверие към съветските тролове и пропагандата. Самият факт, че българските аграрни производители предходната година вместо да продадат на високи цени, да осъществят облаги, да могат да влагат, с цел да станат по-продуктивни, те взеха решение да задържат зърното в складовете, чакайки още по-високи цени ". 

" Тези приказки във Facebook по какъв начин Европа ще почине от апетит тази зима, няма да има какво да се яде, няма да има ток, няма да има отопление и всичко ще нарастне, това беше съветската агитация и явно доста български производители са повярвали на нея, че фактически Европа ще почине от апетит и който има зърно в склада, ще го продаде на десеторни цени и ще изкара доста пари. Реално това не се случи. ", добави той

" Сега, вместо да си вземат поука и да кажат, ние сгрешихме, повярвахме на тази агитация, загубихме маса пари ".

 

Относно уеб сайтът, който служебното държавно управление сътвори, с цел да бори спекулата при цените на храните и огромните хранителни вериги, надценката,, Ангелов сподели, че към този момент е минал един месец откогато тази битка върви и от нея нищо не е излязло.

“Ние знаем, че при олиото да вземем за пример, млякото и така нататък има опасения за картел. Знаем, че Комисия за защита на конкуренцията от една година  проверява този картел и нищо не е излязло, тъй че това е главния проблем. Ние нямаме настоящи институции, които да отидат, да развържат възела, да разрешат казуса и да кажат, че това не се разрешава ". 

" При продуктите, които българските производители не могат да управляват какво се случва и заради тази причина се оплакват пред медиите, че има конкуренция, тъй като не могат да провеждат картел. Тма, където могат, те не вървят по медиите да се оплакват, те напряко си държат цената висока за известно време. Ние видяхме, че в Румъния, тяхната Комисия за защита на конкуренцията стартира следствие при производители на олио, мляко и така нататък част, от които създават и в България. Най значимото е, че в този момент имаме едно състезание сред нашето Комисия за защита на конкуренцията, което “уж ” сподели, че и то ще проверява и румънското и да забележим в действителност дали румънското няма да е по-бързо, като най-вероятно по този начин ще се окаже " акцентира икономистът.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР